Vontura B.V.
Webhosting

Webhosting

Hosting, shared hosting, cloud hosting, gratis hosting en nog meer. Wat is hosting nou precies en welke verschillende soorten zijn er?

Wat is webhosting?

Webhosting is het huren van een deel van een grote, betrouwbare en sterke computer, ook wel een server genoemd. Je huurt een stuk opslag, rekenkracht en een deel geheugen van de server, hierop kun je je website of bestanden plaatsen. Iedere server heeft een eigen IP-adres welke gekoppeld kan worden aan jouw domeinnaam. Wanneer iemand jouw domeinnaam in de browser intypt worden de bestanden getoond die jij op server hebt geplaatst. Je hebt verschillende soorten hosting die worden aangeboden.

Gratis hosting

Ja het bestaat gratis hosting, je zult dan wel veel beperkingen ondervinden. Bijvoorbeeld heb je niet de volledige controle over je website. Bij de meeste kun je je bestanden niet uploaden via een  FTP-programma, maar via een web interface. De hosting provider plaatst reclame op de sites bij niet betalende klanten waar de klant geen invloed op heeft.

Een ander nadeel is dat je niet je eigen domeinnaam kunt voeren, maar je krijgt een adres op het domein van de hosting provider. Andere nadelen zijn dat je geen PHP scripts kunt draaien en Mysql databases vaak niet ondersteund worden. Je bent dus zo beperkt bij gratis hosting dat je jezelf moet afvragen of dit wel is wat je wilt. Je zult je niet of nauwelijks kunnen onderscheiden van je concurrenten.

Shared hosting

Dit is de meest voorkomende hosting, hierbij worden verschillende websites op dezelfde server geplaatst. Je hebt je eigen FTP toegang tot de server en je kunt Mysql databases draaien. Wat een groot nadeel is is dat je de server met meerdere websites / bestanden deelt. Als andere website traag is of gehackt kan dit ook invloed hebben op jouw website.

Stel je voor dat een grote webshop op shared hosting draait, die veel bezoeken heeft moet de server extra hard zijn best doen voor die webshop. Hierdoor is er minder rekenkracht over voor jouw website en wordt deze trager of is deze zelfs geheel niet bereikbaar. Doordat je met meerdere gebruik maakt van de server zijn de maandelijkse kosten laag.

Webhosting

Reseller hosting

Met reseller hosting kun je webhosting pakketten afnemen en doorverkopen onder je eigen naam. Je kunt zelf gebruikers aanmaken en de hoeveelheid schijfruimte, dataverkeer en andere restricties instellen. Voordeel hiervan is dat je geen dure servers hoeft aan te schaffen en veel hosting providers je extra korting geven bij het afsluiten van een reseller hosting pakket.

Dedicated hosting

Je hebt je nu echt je eigen server! Wel zit je nog vast aan datalimieten en de hoeveelheid opslag.

Virtual Private Server (VPS)

Bij deze hosting wordt de server opgesplitst in meerdere kleinere virtuele servers. Iedere server krijgt een eigen hoeveelheid schijfruimte, dataverkeer en rekenkracht toegewezen. Het lijkt alsof je je eigen server huurt.

Cloud hosting

Met cloud hosting wordt bedoeld dat er meerdere servers aan elkaar gekoppeld zijn tot één geheel. Een groot voordeel is dat de website minder snel overbelast raakt omdat het over meerdere servers gaan. Mocht één server overbelast zijn heeft dat geen consequenties voor iemand die de website via een andere server bezoekt. Dit wordt door de servers zelf geregeld.

Je hebt dus een betere beschikbaarheid en een hogere snelheid. Deze vorm van hosting zie je steeds vaker terug komen bij shared hosting.

Wij regelen de hosting voor jou! Voor iedere website, webwinkel of webapplicatie regelen wij de webhosting voor jou zodat je je hierover niet druk hoeft te maken. Neem vrijblijvend contact op om samen de mogelijkheden te bekijken!